Kasteel Museum Sypesteyn

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Voorpagina Omgevingsgeschiedenis

De geschiedenis van de omgeving

E-mail Afdrukken PDF

Dankzij een oorkonde uit 1085 weten we dat bisschop Koenraad veenland ten oosten van de Vecht aan het Utrechtse kapittel van Sint Jan schenkt.

Rond de oorsprong van het riviertje de Drecht ontstaat een waaierverkaveling. Aan de zuidzijde wordt de Oude Dijk aangelegd en, mogelijk al begin dertiende eeuw als tweede ontginningsbasis, de Nieuwe Dijk. Aan die nieuwe dijk ligt Kasteel-Museum Sypesteyn, gebouwd aan het begin van de vorige eeuw.

Het kasteel is gebouwd op oude fundamenten. Maar waar zijn die van? Zijn het echt fundamenten van een middeleeuws kasteel, zoals jonkheer Catharinus Henri Cornelis Ascanius van Sypesteyn rond 1900 graag wilde geloven? En woonden zijn voorouders echt al in de dertiende eeuw in deze omgeving?

De raadsels rond het historische bestaan van dit kasteel en de geschiedenis van de Van Sypesteyns vormen een mooi vertrekpunt voor een verkenning van de geschiedenis van Loosdrecht en zijn omgeving.

In dit programma besteden we aandacht aan de geschiedenis van de cultuur en van de natuur in en rond Loosdrecht aan de hand van Kasteel-Museum Sypesteyn.

De voorwerpen in het museum komen bijna allemaal uit de zeventiende en achttiende eeuw. Dat is de tijd van de Republiek der Zeven Provinciƫn. Daarover kun je ook lezen in de Canon van Nederland.

Wanneer je op bezoek komt in Kasteel-Museum Sypesteyn vraag je gewoon naar onze speurtocht. Aan de hand hiervan kun je in de rondleiding veel te weten komen over de omgeving hier.

 

Wat is er te doen?

Contact

Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw Loosdrechtsedijk 150
1231 LC Loosdrecht
Telefoon: 035-5823208

Administratie en Informatie:
Email: info@sypesteyn.nl
Bankrek.: 3046.35.677
Maandag gesloten
Klik hier voor een route

Algemeen Nut Beoogde Instelling

De volgende bedrijven zijn sponsoren van het Kasteel Museum Sypesteyn
Banner
Banner
Banner
Banner


Aan- en Afmelden