Kasteel Museum Sypesteyn

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kasteel Museum Sypesteyn

E-mail Afdrukken PDF

ALGEMEEN

 

kasteel1668Op de oude fundamenten tegenover de Sijpekerk bouwde Jonkheer Catharinus Henricus Cornelis Ascanius van Sypesteyn aan het begin van de vorige eeuw zijn vermeende stamslot. In de schaduw van de voorname kastelen en buitens aan de Vecht, halverwege Utrecht en Hilversum staat zijn verwezenlijkte jongensdroom: een kasteel omringd door fraaie tuinen en grachten.

De jonkheer richtte het kasteel in met portretten en antiquiteiten uit de familie en bouwde de verzameling uit met tal van andere collecties, waaronder klokken en het zeldzame en kwalitatief hoogstaande Loosdrechts porselein. Met zijn schepping heeft de jonkheer niet alleen een monument opgericht voor zijn familie en voor zijn visie op de (kunst)geschiedenis van Nederland, hij verhaalt ook over de oude Nederlandse architectuur en tuinkunst.  

 

EEN UNIEK ENSEMBLE

 

IMG_3144_c400x267Kasteel, park en collecties zijn uit één complex idee ontsproten. Het geheel verbeeldt hoe het verleden van de familie Van Sypesteyn volgens de jonkheer eigenlijk tot ons had moeten komen. Het onroerende deel van dit ensemble, het gebouw en de tuinen, zijn evenzeer naar de ideeën van de jonkheer samengesteld als de eigenlijke verzamelingen. Voor het kasteel werden zoveel mogelijk oude bouwmaterialen en architectuurfragmenten gebruikt. De bakstenen komen van het Utrechtse kasteel Vredenburg en ook tal van balken, deuren en zelfs het trappenhuis werden na sloop van oude gebouwen door de jonkheer gered. Na grondig onderzoek van oude afbeeldingen schreef Van Sypesteyn Oud-Nederlandsche Tuinkunst, het eerste standaardwerk op dit gebied. De invulling van zijn eigen landgoed met een sier- en nutstuin, een doolhof en een half sterrenbos vormen het concrete resultaat van zijn kennis.

 

  

porselein3De verzamelingen in het kasteel zijn bijeengebracht vanuit het idee van wat een familieslot zou moeten bevatten. De door vererving verworven familieportretten werden aangevuld met aankopen van portretten van familieleden die elders terecht waren gekomen. De verzameling geeft daardoor een fraai overzicht van de Nederlandse portretkunst van de zestiende tot en met achttiende eeuw. Daarnaast richtte de verzamelwoede van de jonkheer zich op wapens, meubels, klokken, porselein, glas en andere vormen van kunstnijverheid. De collectie Loosdrechts porselein werd na het overlijden van de jonkheer nog fors uitgebreid en is inmiddels de belangrijkste collectie in zijn soort.

 

De inrichting van het kasteel is nog grotendeels zoals Henri van Sypesteyn haar in de jaren ’30 van de vorige eeuw heeft achtergelaten. Via de middeleeuwse Wapenkamer en Gotische Kamer komt de bezoeker in de zeventiende-eeuwse Lage Zaal, op de eerste verdieping zijn zalen gewijd aan Oosters en Hollands porselein, de aan de Van Sypesteyns gelieerde gebroeders De Witt en aan het rijke regentenleven van de achttiende eeuw.

 

 

OPENSTELLING

 

sypesteyntuinHet Kasteel-Museum is het gehele jaar op afspraak te bezichtigen. Rondleidingen voor groepen tot 20 personen duren ongeveer een uur. Er kunnen twee groepen tegelijk worden ontvangen. Op afspraak kunnen ook rondleidingen voor specifiek geïnteresseerden en kinderen worden verzorgd. Voor informatie over openingstijden kunt u via het Hoofdmenu aanklikken op ‘Bezoekersinfomatie’. Het kasteel kan alleen worden bezocht door middel van rondleiding.

De tuin kan wel zonder rondleiding worden bezichtigd. Voor geïnteresseerden zijn er rondleidingen op verzoek.

 

 

HUWELIJKEN EN ANDERE BIJEENKOMSTEN

 

zaalhuwlijkDe Lage Zaal en de tuin van kasteel Sypesteyn bieden een sfeervolle locatie voor huwelijken en andere bijeenkomsten. In de Lage Zaal is ruimte voor vijftig gasten, inclusief bruidspaar en ambtenaar. Huwelijken kunnen worden voltrokken van maandag tot en met zaterdag. Gelegenheid voor recepties is er onder de gewelven van de kelder en op het terras.

 

 

 

trouwlocatie

FOTOREPORTAGES EN FILMOPNAMEN

 

Zowel de tuinen als het interieur van het kasteel zijn zeer geschikt voor het maken van sfeervolle fotoreportages, televisie- en filmopnamen.

 

Wat is er te doen?

Contact

Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw Loosdrechtsedijk 150
1231 LC Loosdrecht
Telefoon: 035-5823208

Administratie en Informatie:
Email: info@sypesteyn.nl
Bankrek.: 3046.35.677
Maandag gesloten
Klik hier voor een route

Algemeen Nut Beoogde Instelling

De volgende bedrijven zijn sponsoren van het Kasteel Museum Sypesteyn
Banner
Banner
Banner
Banner


April 2014
Z M D W D V Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Komende evenementen

30 juni tot 26 oktober
Kant op Stand


Aan- en Afmelden