Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, Telefoon: 035-5823208, e-mail: info@sypesteyn.nl

2272x700 Kasteel 2008 05 06 008

Activiteiten 2017

Op 26 oktober nam Henny van der Wilt, tuinbazin van Sypesteyn ons vanuit het Koetshuis mee langs historische tuinen en landgoederen in binnen en buitenland. We bezochten aan de hand van prachtige dia’s het landhuis Akerendam in Beverwijk met een grote ronde spiegelvijver en inspirerende bloemenborders van de bekende ontwerpster Jacqueline de Kloet,
web1het Poptaslot in het Friese Marssum met de uitgestrekte boomgaard en moestuin,


de Borg Verhildersum in Leens met ook een spiegelvijver en mooie leilinden waarvan de waterloten kunstig tot blokken rond de voet van de stam waren geknipt. Verder naar Kasteel Twickel in Delden -een van de grootste landgoederen van ons land-met de zeer oude citrusbomen in grote kuipen.
web2
Deze citrusbomen die heel veel vrucht dragen gedijen in ons klimaat voornamenlijk doordat ze kunnen overwinteren in de grote orangerie van het kasteel. We bekeken de landgoederen Groot Warnsborn en Mariëndaal in Arnhem, kasteel de Wildeborch bij Vorden met de Engelse landschapstuin, het Kasteel Arcen met de slingerende chrysantenborders en Slot Zuylen aan de Vecht met de beroemde slangenmuur waar allelei soorten fruit weelderig gedijt.

Na het Belgische Kasteel Heks in St.Truiden met geometrische tuinen en de meterslange te knippen buxushagen werd het eerste gedeelte afgerond met enkele prachtige foto’s van de tuin van Kasteel Museum Sypestyn. Na de pauze nam Henny ons mee naar het schitterend gelegen Isola Bella, een van de Borromeïsche eilanden gelegen in het Italiaanse deel van het Lago Maggiore.

web3
Aan de voet van het hoog gelegen barokke kasteel liggen 10 trapsgewijs aangelegde rijke terrastuinen. De dia’s met veel prachtig bloeiende planten, cipressen, fonteinen, watervallen, beelden en witte pauwen lieten ons watertanden. Verder zagen we een Renaissancetuin in Verona waar de geometrische indeling van bloembedden, hagen, fonteinen, grotten, mythologische standbeelden, lanen van cipressen en een doolhof van een bijzondere schoonheid zijn.


Met beelden van de tuinen rond het wat stijve Slot Herrenhausen bij Hannover kwam er een einde aan deze boeiende presentatie waarvan alle aanwezigen merkbaar hebben genoten.

Henri 96x100Sypesteyn

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100Sypesteyn zonder achtergrond 200x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri