Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, Telefoon: 035-5823208, e-mail: info@sypesteyn.nl
  • Start

Vanaf 29 maart 2015: “Oranjekritisch, koningsgezind”

Oranjekritisch, koningsgezind 1De eerste tentoonstelling van het nieuwe seizoen wordt geopend op zondag 29 maart en is getiteld “Oranjekritisch, koningsgezind”. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Het is dit jaar ook tweehonderd jaar geleden dat de familie Van Sypesteyn in de adelstand werd verheven door de nieuwe vorst.


Ons museum bevat tal van kunstvoorwerpen en objecten die het verhaal van de familie Van Sypesteyn en de rol die de familie speelde in de geschiedenis van Nederland belichten. De stichter van het kasteel, Jonkheer Henri (1857-1937), was uitermate koningsgezind, evenals zijn vader en directe familie, maar door de eeuwen heen was dat niet altijd zo geweest. In dit jubileumjaar laat deze tentoonstelling ons de beide aspecten van de familie zien. Een extra aanleiding om de tentoonstelling niet te missen is, dat de voorwerpen uit onze depots komen en gewoonlijk niet tentoongesteld zijn.

We worden aan de hand van schilderijen en objecten van porselein, glas, zilver en goud mee geleid naar de tijd van de bestandstwisten die eindigden met de onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt, naar het rampjaar 1672, waarin de gebroeders De Witt werden gelyncht, naar de periode van strijd tussen patriotten en prinsgezinden aan het einde van de 18e eeuw en naar het vroege Koninkrijk in 1815.

De tentoonstelling is het gehele seizoen (tot en met oktober 2015) te zien.

Henri 96x100Sypesteyn

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100Sypesteyn zonder achtergrond 200x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri